


Aylin Öney Tan farklı coğrafyalarda değişiklikleri ve benzerlikleriyle, tarihten günümüze hikayeleriyle yiyecekleri, yemekleri anlatıyor. Çünkü biz ağzımızın tadını biliyor, hem de sofrada anlatacak hikayelerimiz olmasını seviyoruz.
Her gün NTVRadyo'da
Hikayeler ve tariflerle yemek kültürü ve yemek tarihi programı.
Aylin Öney Tan yiyecek ya da yemekleri farklı coğrafya ve farklı kültürlerdeki değişiklik ya da benzerlikleriyle, kullanılan malzeme ya da pişirme yöntemlerinin neden olduğu tat farkıyla, ilk kayıtlardan bugüne hikayeler, tarifler, püf noktaları ve bazen de müzikle anlatıyor.
Aylin Öney Tan mimar, restorasyon uzmanı, yemek kültürü yazarı. 1959 yılı, Ankara doğumlu. ODTÜ’de mimarlık ve restorasyon okudu, İtalya ve İngiltere’de eski eserleri koruma konusunda mesleki uzmanlık eğitimleri aldı, Cezayir’de yaşadı. Uzun yıllar tarihi çevre koruma ve restorasyon projeleri yaptı. Tarih Vakfı için yaptığı Darphane-i Amire restorasyonu sonrası Dünya Bankası Türkiye Kültürel Miras projesi yöneticiliğini üstlendi. Çeşitli AB projelerinde çalıştı. Bu süreçte tutkusu olan yemek kültürü araştırmalarını sürdürdü. 2000 yılında Slow Food ödülü dünya jürisinde yer aldı. Çeşitli gazete ve dergilerde, ayrıca yurt dışında pek çok referans kitapta Türkiye maddeleri yazdı. 2007 yılından itibaren düzenli olarak katıldığı Oxford Sempozyumu çerçevesinde özgün yemek tarihi araştırmalarına verilen Sophie Coe ödülünü kazandı. Dünyanın pek çok yerinde gastronomi konulu sempozyum ve toplantılara katılmayı, pek çok yayına katkıda bulunmayı sürdürüyor. "Güneşin ve Ateşin Tadı: Gaziantep Mutfağı" adlı kitabın da yazarı.
Acı, Tatlı, Mayhoş her gün NTVRadyo'da. Kaçırdığınız bölümleri bu sayfadaki kayıtlardan ya da Apple, Google, Spotify'da Acı, Tatlı, Mayhoş (NTVRadyo) hesaplarından istediğiniz zaman, istediğiniz yerde dinleyebilirsiniz.

#acıtatlımayhoş
Kuru bakladan fava gibi, Antalya'da mercimekten dondurma yapılır. Bodrum usulü fava isi, gambilyadan yapılır. Çorbası da, favası da olan bir bezelye çeşidi. Türkiye'de az bilinen gambilya, İtalya'da "Nuh'un ambarı" listesinde olan bir yiyecek. Aylin Öney Tan tarifini de veriyor.

#acıtatlımayhoş
Baklanın anavatanı Anadolu. Kuru fasulye Amerika, börülce Afrika kökenli. Gaziantep mutfağının maş fasulyesi de Hindistan'dan gelmiş. Çin'de ise çorbadan tatlıya her şeyde kullanılan kırmızı fasulye ezmesi var. Aylin Öney Tan anlatıyor.

#acıtatlımayhoş
Aylin Öney Tan, 10 Şubat Dünya Baklagil Günü'nü fırsat bilip baklagilleri kutlama haftası programı hazırladı. İklim krizini de düşününce, bitkisel protein kaynağı baklagiller beslenme için kritik önem taşıyor. Bugün için seçtiği örnek kuru fasulye - pilav gibi, İtalyan mutfağından mercimekli, sebzeli makarna.

#acıtatlımayhoş
🍋🍊
Aylin Öney Tan bu bölümde limondan pomeloya, kebbattan kumkuata uzanan turunçgiller dünyasını anlatıyor. Unutulmuş narenciye türleri, onların mutfaktaki yeri, kabuğundan suyuna değerlendirme yolları…
🥙 Kıymalı pidenin üstüne turunç suyu sıkar mıydınız?
🍈 Kebbat yediniz mi?
🧂 Pomeloyu tuzlayarak denediniz mi?
✨ “Buda’nın eli” nasıl yenir?
Narenciyenin hikâyesi, tadı ve kültürü bu uzun podcast kaydında bir arada.

#acıtatlımayhoş
Aylin Öney Tan, turunçgillerden Anadolu'da da yetiştirilmeye başlanan ve Buda'nın eline benzetilerek bu adla anılan meyveyi anlatıyor. "Parmaklı sitron" diyenler de var. Peki bu nasıl yeniyor?

#acıtatlımayhoş
Kumkuat, Buda'nın eli, lime-kuat mı? Aylin Öney Tan çok bilinmeyen narenciye türlerini, nasıl kullanılabileceğini anlatıyor.

#acıtatlımayhoş
Turunçgillerin en büyük üyesi pomelo. Güneydoğu Asya kökenli bu meyveye, bazı ülkelerde "şadok" deniyor, çünkü onu Karaipler'e Kaptan Shaddock götürmüş. Asya'da üzerine tuz-biber ekleyerek yenen bu özel meyveyi Aylin Öney Tan'dan dinleyin.

#acıtatlımayhoş
Ağaç kavunu, bergamot ya da kebbat yediniz mi? Aylin Öney Tan turunçgillerden unutulmuş lezzetleri anlatıyor, Mersin - Adana - Antalya civarında bulursanız kabuğunu değerlendirme yolları öneriyor.

#acıtatlımayhoş
Aylin Öney Tan bu hafta limondan pompeloya narenciyeyi, onlarla yapılan yemekleri, tatlıları anlatıyor. Bugünün konusu turunç/kebbat. Siz kıymalı pidenin üstüne turunç suyu sıkar mısınız? Ya kabuğu?

#acıtatlımayhoş
Aylin Öney Tan kestaneli lezzetleri, kestane şekeriyle noktalıyor. Kestane şekeri için neden Aydın kestanesi aranır? Peki kestaneli Mont Blanc tatlısıyla Uludağ tatlısının farkı ne?

#acıtatlımayhoş 🌰
Aylin Öney Tan, "Kestane Kontu" dediği Çarlık Rusyası'nda 40 yıl dışişleri bakanlığı yapan Nesselrode Kontu'nun adıyla anılan kestaneli lezzetleri anlatıyor. Mesela kestane çorbası, kestaneli keklik ve kestaneli puding.

#acıtatlımayhoş 🌰
Aylin Öney Tan bugün kestaneli bulgur pilavı gibi kestaneyle yapılan tuzlu yemekleri anlatıyor. Püf noktası, soğanı esirgemeyin, içine bir de çubuk tarçın da atın.

#acıtatlımayhoş 🌰
Aylin Öney Tan bugün Uzak doğu ülkelerinden Anadolu'ya kestaneli lezzetleri anlatıyor, kestaneyi çizmenin, haşlamanın, kebap yapmanın pratik yollarını anlatıyor.

#acıtatlımayhoş
Akdeniz ülkeleri sokaklarında kış mevsiminin değişmeyen lezzeti kestane. Ama İtalya'da kestane tavasında yapılan kebabın tadı başka. Aylin Öney Tan anlatıyor.

🌍 İskenderiye’den Karadeniz’e
🍲 Kapuska tencerelerinden sarma sofralarına
👑 Demirbaş Şarl’dan Kaptan Cook’a
🧭 Kaşiflerin mutfağından Anadolu’ya uzanan bir iz sürme
Aylin Öney Tan,
📖 hikâyeler
🍽️ tarifler
🌱 kültürel yolculuklarla
lahana etrafında dünyayı dolaştırıyor.
#acıtatlımayhoş

#acıtatlımayhoş
C vitamininin adının bile konmadığı yıllarda Kaptan Cook'un tayfasını kurtaran lahana olmuş. 90 yaşına kadar yaşayan Diyojen de her gün istisnasız lahana yermiş. Aylin Öney Tan'ın önerisi lahana salatası.

#acıtatlımayhoş
İsveç'in lahana dolmasını ve o meşhur köftesini bizden aldığını biliyor musunuz? Aylin Öney Tan bugün "Demirbaş Şarl" diye andığımız İsveç Kralı'nın Osmanlı'ya sığınmasını ve yıllarca süren bu zoraki misafirliğin hikayesini anlatıyor.

#acıtatlımayhoş
Aylin Öney Tan bugün dünyadan lahana dolması örneklerini anlatıyor.