Şehir Kuşçusu
Şehir Kuşçusu

6. Bölüm - Şehirdeki yırtıcı kuşlar

Şehir Kuşçusu

Yırtıcı şehir kuşları - Eskişehir’de kuş gözlemcisi fark etmiş; apartmanın yağmur borusuna yuva yapan kuşlar sanıldığı gibi güvercin değil, doğangillerden yırtıcı bir kuş #kerkenez. Aslında fare avcısı olan kerkenezler, şehirlere yerleşince serçelerle besleniyorlar. İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda gördüğünü, Şişli’de karantina döneminde balkondan gördüğünü, Ankara’da TÜBİTAK, Balıkesir’de Merkez PTT’nin çatısında kerkenez yuvaları olduğunu anlatıyor. - İstanbul’da kerkenezin çok yakın akrabası #delicedoğan da yaşıyor. Uçan kuşları havada yakalayan delice doğanı Küçük Çamlıca tepesi, Aşiyan Korusu, Büyükada, Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda görebilirsiniz; özellikle Zincirlikuyu’daki plazaların çevresinde uçuşur, avlamak için ak karınlı ebabillerin peşinden koşarlar. - İstanbul’un en muhteşem yırtıcı kuşu ise #gökdoğan. İki güvercin boyundaki bu kuş, saatte 360 km’yi bulur. Betonu, kayalıkları çok sevdiği için İstanbul’a rahatça yerleşen yırtıcılardan ve tabii güvercinleri de çok sever. Sivriada, Taksim, Tekstilkent, Bayrampaşa’da Venezia sitesinde, Maslak ve Beykoz Riva’da yuvalıyor. - Yavru martıların uçuş hikayeleri, kargaların tüy değiştirme hikayeleri, ikinci baharındaki orman kuşlarından sonra bu bölümün konseri bozuk plak gibi öten #akmukallit kuşundan.


ŞEHİR KUŞÇUSU'NDA NE VAR?


Kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla her ay şehirlerdeki kuş nüfusu hareketliliğini anlatıyor. Hangi kuşlar geldi, hangileri gitti? Yuvalama, çiftleşme, üreme, yavruları uçurma yöntemleri, türlü türlü huyları, beslenme alışkanlıkları, kurnazlıkları, zaafları, göç takvimi ve taktikleri... Kime düşman, kime dost? Neden kırda, dağda, bayırda değil de şehirdeler? Bu ay çatıda, parkta, ağaçta, yerde ya da havada hangi kuşları görebiliriz? Tipini tarif ediyor, sesini dinletiyor, özel hayatından insanlarla ilişkilerine, vücut yapılarından inanılmaz yeteneklerine kadar kuşlarla ilgili bilmek isteyeceğiniz şaşırtıcı bilgiler veriyor.


KEREM ALİ BOYLA KİM?


Ortaokul yıllarında teyzesinin kendisine aldığı bir kitapla kuş gözlemeye başladı. Ardından Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin düzenlediği kuş sayımlarına katıldı. ODTÜ'de biyoloji bölümünde okurken kuş gözlem topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Üniversite sonrasında “Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları” kitabını tercüme etti. İngiltere'de ekoloji konusunda yüksek lisans yaptı ve 4 yıl süreyle Güney Amerika'da Dünya Kuşları Koruma Birliği’nde çalıştı; 12 Latin Amerika ülkesinde hem dolaştı, hem de kuşları seyretti. Yurda dönünce “Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları” kitabını tercüme etti. 2007 yılında Kuşbank internet veri tabanının yöneticisi oldu. 2008-2012 arasında İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'nun koordinatörlüğünü yürüttü. 2015'te Türkiye Kuş Kayıt Komitesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve eBird'ün Türkiye portalını kurdu. 2014-2018 arasında Türkiye Üreyen Kuş Atlası projesini yürüttü. 2018-2019 arasında İstanbul parklarında kuş yürüyüşleri, 2019-2020 arasında İstanbul'da Kuş Gözlem Konuşmalarını organize etti. Profesyonel hayatta ekoloji danışmanı olarak çalışmaktadır.