Şehir Kuşçuları
Şehir Kuşçuları

1.Bölüm - Kuş gözlemciliği 101

Şehir Kuşçuları

#ŞehirKuşçuları
🐦‍⬛

Şehir Kuşçuları’nın ilk bölümü “Kuş gözlemciliği 101” niteliği taşıyor.

Yaz Güvendi, bu hafta Kuşadası’nda gökardıç kuşuyla karşılaştığını heyecanla anlattı.

Peki aslında kayalık alanlarda yaşayan bu kuşun, Kuşadası’nda bir sitede ne işi var?

Kerem Ali Boyla, artık beton binalarla kaplı şehirlerin, kayalıkların replikasına dönüştüğünü, dolayısıyla bunun şaşırtıcı olmadığını söyledi, kendisinin de İstanbul’da kızıl akbaba gördüğünü anlattı.

Ofisinin olduğu binanın yaklaşık 20 metre üzerinden bir kızıl akbabanın geçtiğini, kanat çırpıp döndüğünü ve yükselip uçtuğunu söyledi.

Yaklaşık 7 buçuk kg ağırlığında, kanat açıklığı 2.80 m olan bu kuşu görür görmez whatsapp’tan İstanbul’daki kuş gözlem grubuna “Buradan kızıl akbaba geçti” diye yazdığını, kısa sürede sırasıyla Çamlıca, Bostancı, Maltepe’den “ben de gördüm” cevapları geldiğini anlattı.

Kerem ve Yaz bu bölümde kuş gözlemcilerinin whatsapp’tan haberleşmelerini, uluslararası veri girme portalı olan e-bird ve kuş gözlemi kitaplarını da konuştular.

Peki kuş gözlemcileri profesyonel midir? Amatör kuş gözlemcisi olmaz mı?

Kime “kuş gözlemcisi” denir?

Kerem Ali Boyla, “Kuşa bakarken, o kuşun hangi türe ait olduğunun bilincinde olan kişi” tanımını sevdiğini söyledi. Bu tanımı şöyle açıkladı:

“Mesela, üzerimden bir grup karga geçerken, ‘aa kargalar’ demem. Ekin kargaları gelmiş İstanbul’a, demek ki sonbahar ilerliyor, dedim.

Ya da vapurda martıları seyrederken, gümüş martının yanına karabaş martı geldiğinde, a Akdeniz martısı, bunlar genelde vapura çok yaklaşmaz, derim. Çünkü her türün kendi hikayesi var. İnsanla etkileşimi farklı, yeri yurdu farklı, sesi farklı. Bunları öğrenince, bir sürü hikayeler yazabiliyoruz.”


Gelecek program: Martılar neden simit yer?