Bu hafta Richard Serra, İlhan Koman ve Kuzgun Acar’ın heykelleriyle tanışıyoruz. Olafur Eliasson’un iklim krizine dair çarpıcı bir anlatımı olan İstanbul Modern’deki “Iced watch” sergisini geziyoruz.
Rehberimiz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nden Ömer Emre Yavuz.
“Heykelin dünyaya bakışımızı çok çeşitli yollardan şekillendireceğini, bu sanatı anlamanın yaşama farklı bir açıdan bakmak anlamına gelebileceğini” söylüyor Yavuz.
20. yüzyılın en önemli heykeltraşı olduğunu belirttiği Richard Serra’nın önemini anlatıyor, “mekana özgü heykel” yaklaşımına vurgu yapıyor, bir yapıtı üzerine müze inşa edildiğini söylüyor.
Programda, Türkiye’den kült heykel örneği olarak Kuzgun Acar ve İlhan Koman’ın heykellerini tanıyoruz.
Kuzgun Acar’ın 1967 yılında İMÇ’nin dış cephesine yerleştirdiği “Kuşlar” heykeli, İlhan Koman’ın 1980 yılında Zincirlikuyu’da Halk Bankası önüne yerleştirdiği, şimdilerde İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Kültür Merkezi binasında bulunan “Akdeniz” heykeli.
Kuzgun Acar’ın heykel sanatına katkıda bulunan kafes telinden imal ettiği heykellerini, İlhan Koman’ın matematikle sanatı bir arada kullandığı “Sonsuzluk eksi bir” ve Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nde sergilenen “Pi serisi” yapıtlarını tanıyoruz.
Koman’ın heykel çalışmalarıyla bir ilke imza atarak, tasarım alanında patent aldığını öğreniyoruz.
Son olarak, Olafur Eliasson’un İstanbul Modern’de devam eden ve iklim değişikliğini çarpıcı bir şekilde sergileyen “Iced watch” (Buz Saati) adlı sergisini geziyoruz.
NEDEN ÖMER EMRE YAVUZ?
Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde yaptı. Yurtiçi ve yurt dışında kişisel sergiler açtı ve karma sergilere katıldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyor.
NEDEN HERKESE SANAT?
Uzak durduğumuz sanat dallarının seyircisi olmayı öğreniyoruz.
Sizi, anlamayacağınızı düşündüğünüz sanat dalıyla, sanatçı, akademisyen, sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni ve deneyimli seyirciler rehberliğinde tanıştırıyoruz.
Çünkü anlamak için, sevmek için önce tanışmak gerekir!
Opera, klasik bale, Picasso, heykel, sanat sineması, çağdaş dans, performans sanatı, dijital sanat...
Her bölümde, o sanat dalından örnekler eşliğinde, en iyi bilenlerden dinliyoruz.
Herkese Sanat Cumartesi 12.30’da, Pazar 18.30’da NTVRadyo’da.
Nacide Berber’in hazırladığı programın podcast kaydı, radyoda kaçıranlar ve tekrar dinlemek isteyenler için www.ntvradyo.com.tr adresinde, Spotify ve tüm podcast platformlarında.
Pi Serisi’ni izlemek için: x.com/BounLibrary/status/1301146074313379840