Haber ve Hayat

Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
NTVRadyo
NTVRadyo

Haber ve Hayat

NTVRadyo’da haber ve hayat var!
24 saat esasına göre haber yayını ve #sondakika gelişmeleri yanında radyo tiyatrosu, polisiye roman, doğa, masal, kitap, gezi, gastronomi, müzik, ekonomi, spor, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı, engelli-özel spor dalları, sıra dışı hayatlar, kadın programları ve radyo belgesellerini dinleyin.

Podcast

Haber ve Hayat

Pandemiden sonra doktorlarla online görüşmelerde artış oldu. Özellikle de online terapiler son dönemde oldukça popüler. Peki bu görüşmelerde tedavi sürecinde tam verim alınıyor mu? Her hastalık için uygulanıyor mu? Mahremiyet ya da iletişim güvenliği nasıl sağlanıyor? Klinik Psikolog ve Psikoterapist Özlem Serpen’e sorduk. 

Haber ve Hayat

Kadın kalbinin spora daha yatkın olduğu ortaya çıktı. Amerika’da 412 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre kadınlar haftada 140 dakika erkeklerse bu sürenin 2  katı egzersiz yaptıklarında kalp için fayda sağlayabiliyorlar. Peki kadın kalbi erkek kalbine göre daha mı güçlü? Spor yapınca neden erkeklere göre daha kısa sürede fayda sağlanıyor? Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Onur Taşar NtvRadyo’ya anlattı. 

Haber ve Hayat

Durmak bilmeyen kadın cinayetleri haberlerinde son cümle ne yazık ki hep aynı. Kadınlar boşanma aşamasındaki ya da boşandıkları erkekler tarafından öldürülüyor. Peki şiddete meyil hangi noktada başlıyor? Kadının evliliğini sona erdirmek istemesi erkekte neden bu boyutta bir şiddet duygusunun ortaya çıkmasını sağlıyor? Sosyolog – Yazar Nurdoğan Arkış’a sorduk.

Haber ve Hayat

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in Instagram'da paylaştığı fotoğraf, sosyal medyada çok tartışıldı. Başbakan, mutfakta tavuk ve sebzeyi aynı kesme tahtasında doğrayınca takipçilerinden uyarı aldı. Uzmanlar da bunun yaratacağı risklere dikkat çekti. Peki aynı tahtada tavuk ve sebze kesmek neden tehlikeli? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ anlattı.



Haber ve Hayat

Boşanma davalarıyla ilgili yargıtay iki önemli emsal karar aldı. Kararların merkezinde gelin ve kaynana ilişkileri var. İlk kararda, kayınvalidesine hakaret eden ve sadakatsiz davranışlarda bulunduğu iddia edilen kadın, eve sık sık alkollü gelen kocadan daha ağır kusurlu bulundu. İkincisinde ise kayınvalidenin gelinine hakaret etmesine sessiz kalan erkek kusurlu sayıldı. Gelin-kaynana ilişkisinde hangi davranışlar boşanmada sebep oluşturur? Kaynana geline saygısızlık yaptığında eş buna nasıl müdahale edebilir? Avukat Eyüp Sabri Canbolat yanıtladı. 

Haber ve Hayat

Türkiye'de nadir ve tanısız hastalıklar konusunda son yıllarda önemli ilerleme sağlandı. Üniversitelerde bu amaçla platformlar, enstitüler kuruldu, dünyanın bu alanda ileri ülkeleriyle ortak projeler geliştiriliyor. 

Türkiye'de bu alanda çalışan Nadir ve Tanısız Hastalıklar Platformu Direktörü ve Avrupa Birliği desteğiyle İzmir'de yürütülen projenin başkanı Profesör Doktor Uğur Özbek Türkiye'deki çalışmaların ayrıntılarını ve tedavide başarı oranlarını NtvRadyo'ya anlattı. 

Haber ve Hayat

"Aşkın gözü kördür", "karnımda kelebekler uçuşuyor", "kalbim ağzımdan çıkacak"... Aşkı, heyecanı takip eden bu cümlelerin aslında bilimsel bir karşılığı var. Çünkü aşkı kalple tarif etsek de aslında her şey beyinde olup bitiyor. Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre aşık olduğumuzda beynin kimyası da değişiyor. Psikiyatrist Doç. Dr. Elif Mutlu, aşkın ruhsal ve fiziksel etkilerini anlatıyor.

Haber ve Hayat

YAPAY ZEKA, TEKNOLOJİ DÜNYASINA DAMGA VURUYOR. ÖYLE Kİ, İNTERNET ARAMA SONUÇLARINA DİREKT ETKİ EDİP KULLANICI BİLGİLERİNİ ÇALMANIN YANI SIRA,, SINAV SORULARI BİLE ARTIK YAPAY ZEKA İLE OLUŞTURULABİLECEK,, METİNLERDEN SİNEMATİK VİDEOLAR YARATILABİLECEK.. YAPAY ZEKADA SON DÖNEMDE GÜNDEMİ BELİRLEYEN KONU BAŞLIKLARINI, VERİ ANALİZİ UZMANI DOÇ. DR. ŞEBNEM ÖZDEMİR’E SORDUK…


Yapay zeka, teknoloji dünyasına damga vuruyor. Öyle ki, internet arama sonuçlarına direkt etki edip kullanıcı bilgilerini çalmanın yanı sıra, sınav soruları bile artık yapay zeka ile oluşturulabilecek, metinlerden sinematik videolar yaratılabilecek. Yapay zekada son dönemde gündemi belirleyen konu başlıklarını Veri Analizi Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Özdemir'e sorduk. 

Haber ve Hayat

Son yıllarda yüksek kar vaadiyle yapılan dolandırıcılıklar arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu duruma dikkat çekti ve "Yatırımcılar için sermaye piyasalarında finansal okuryazarlık dönemini başlatıyoruz" dedi. Son dönemde sık sık karşımıza çıkan finansal okuryazarlık kavramını, akademisyen Dr. Berra Doğaner yanıtladı.

Haber ve Hayat

Elektronik sigara ile tıp literatürüne giren bir hastalık var; EVALİ. Yani elektronik sigara kullanımına bağlı akut akciğer hasarı.. EVALİ hastalığının nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve elektronik sigaranın neden olduğu diğer rahatsızlıkları göğüs hastalıkları uzmanı prof. Dr. Şule Akçay, NTV radyo’da anlatıyor. 

Haber ve Hayat

Beklenen düzenleme yürürlüğe girdi, artik B sınıfı otomobil ehliyeti ile motor hacmi 125 cc’ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. Sürücüleri nasıl bir eğitim süreci bekliyor, kısıtlamalar neler ve trafikte nasıl bir güvenlik riski doğabilir? İleri sürüş uzmanı Erkan Demirel, NTV Radyo’nun sorularnı yanıtladı.

Haber ve Hayat

Avrupa Birliği, diş tedavisinde, halk arasinda siyah dolgu olarak bilinen amalgam dolguları gelecek yıldan itibaren yasaklıyor. Yasağın nedeni bu dolgularda insan sağlığı için zararlı bir madde olan civanin kullanılması… Amalgam dolgu Türkiye'de yaygın mı? Diş tedavisinde civa insan sağlığını nasıl etkiliyor?  Hacettepe Üniversitesi’nden Profesör Doktor Atilla Ataç, NTV Radyo’da anlatıyor.

Haber ve Hayat

11 yaşında müziği çok seven bir kız çocuğuydu Yağmur Rifaioğlu. Çocuk şarkıları yazmayı çok seviyordu. Şarkılar yazıp öğretmenlerine gönderiyordu. Yine bir gün yazdığı şarkıyı müzik öğretmenine gönderdi. 6 Şubat günü Hatay Defne’de depreme yakalandı ve ne yazık ki artık aramızda değil. 

Öğretmenleriyse onu ve depremde hayatını kaybeden diğer çocukları hatırlatmak için harekete geçti ve Yağmur’un o gün yaptığı şarkıyı binlerce kişiye ulaştırdı. 6 Şubat sabahında da bir çok okulda aynı anda Yağmur’un şarkısı seslendirilecek ve depremde hayatını kaybeden çocuklar bir kez daha anılacak. 

Bu projeyi hayata geçiren Sümerler Ortaokulu Müdürü Ercan Yücel, Sümerler Ortaokulu’nun müzik öğretmeni Nezahat Göztepe ve Antakya Devlet Konservatuarı’ndan Öğretim Görevlisi Sezgin Suna NtvRadyo'ya çalışmayı nasıl ortaya çıkardıklarını anlattı.

Haber ve Hayat

Yurtta soğuk hava etkili olurken, kış hastalıkları da bir bir kapımızı çalıyor. Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü olması ve birçok hastalığa kalkan oluşturması gerekiyor. Peki soğuk havalarda nasıl beslenmeli, kış döneminde vücudumuzu hastalıklara karşı nasıl korumalıyız? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, NTV Radyo'nun sorularını yanıtladı.


Haber ve Hayat

Son dönemde grip vakaları arttı. Yaygın olan Covid ve Influenza'ya birçok farklı virüs de eklendi. Bu nedenle poliklinikler ve acil servisler doldu. Peki nelere dikkat edilmeli, nasıl korunmalıyız? Maske yeniden hayatımıza girmeli mi? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap yanıtladı.


Haber ve Hayat

Hastaneler, covid sürecinde olduğu gibi yoğunluk yaşıyor. Grip vakalarında büyük artış var. Havada nasıl bir virüs var? Neden kimi 1 günde, kimi 1 haftada iyileşiyor? Neden daha çok çocukları etkiliyor? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, NTV Radyo'nun sorularını yanıtlıyor.

Haber ve Hayat

2023 yılında hangi tiyatro oyunları öne çıktı, en başarılı sahne performansını kim sergiledi?

Afife Ödülleri Jüri Başkanı Prof.Dr. Merih Tangün anlattı.

Haber ve Hayat

2023’te beyaz perdede en iyi film hangisiydi, en etkileyici performansı kim sergiledi? Dijitalde en çok hangi dizi öne çıktı? Gözden kaçan ne vardı?

Film Eleştirmeni Burak Göral NTVRadyo için anlattı.

Haber ve Hayat

"Türk kadın voleybolu dünya voleyboluna ambargo koymuş durumda."

Daniele Santarelli'nin gelişi, Melissa Vargas'ın katılımı, taktik, süreç ve azim. Eski Voleybol Milli Takım Kaptanı Özlem Özçelik, hem sportif hem de toplumsal anlamda büyük etki yaratan "Filenin Sultanları" zaferini ve etkilerini NTVRadyo'ya anlattı.

Haber ve Hayat

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Özlem Bozkaya NTVRadyo dinleyicileri için sağlıklı yılın reçetesini paylaşılıyor.

Haber ve Hayat

Müzik dünyası 2023’te bir yıldızını, yol açanını, güler yüzlü çocuk adamını, MFÖ Özkan Uğur’unu kaybetti.

Türk popunda bir çok ismin kariyerine dokunan, tarzıyla şarkıları başkalaştıran Özkan Uğur’u müzik yazarı Yavuz Hakan Tok’la andık.

Haber ve Hayat

Müzik sektöründe bu yıl en çok hangi isim öne çıktı?
En çok konuşulan albüm hangisiydi?
En iyi çıkışı kim yaptı ve yılın şarkısı hangisiydi?
Müzik yazarı Yavuz Hakan Tok NTVRadyo’da anlattı.

Haber ve Hayat

Yeni kararlar ile mutluluk ilişkisi, mutsuzluk, yalnızlık ve dönüşümler.
Sinir Bilim Uzmanı, Eğitimci, Yazar Sinan Canan mutluluk kavramını yorumlarken "Yapılacaklar" yerine "Yapıldılar Listesi"ni öneriyor.

Haber ve Hayat

Yeni enstrümanlarla farklı bir tarz geliştiren bir mucitti…
7 Ağustos’ta kaybettiğimiz Erkin Koray’ı müzik yazarı Yavuz Hakan Tok anlattı.

Haber ve Hayat

2024'te gökyüzünde neler yaşanacak?
Samanyolu, ay, ve yıldızlar...
Gökyüzü gözlemcisi Burcu Parmak gökyüzü hakkında bilinmesi gerekenleri NTVRadyo'da anlattı.

Haber ve Hayat

2023'de en çok ne okuduk, neden okuduk? Yayıncı ve editör Deniz Yüce Başarır'ın okuma alışkanlıklarımız üzerine yıl değerlendirmesini dinleyin.

Haber ve Hayat

Geleneksel oyunlar okul bahçelerinde yeniden oynanacak. Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik belirlenen 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren bir kılavuz kitap ve bu oyunlara ilişkin videolar hazırladı. Okullarda öğrenciler, çatlak patlak, istop, çömlek, beştaş, köşe kapmaca, mendil kapmaca, sek sek gibi oyunlara yönlendirilecek. Geleneksel bu oyunları ve çocuğun dünyasında oyunun önemini, oyun terapisti Dr. Ayşegül Liman ile konuştuk.

Haber ve Hayat

📌Çanakkale'de alevlerle mücadele sürüyor
📌Erdoğan: Yangının yayılması durduruldu
📌Wagner'in patronu öldü mü?
📌Gözler faiz kararına çevrildi
📌Hindistan ay yüzeyine inmeyi başardı

İşe Giderken kuşağında Zeynepgül Alp 24 Ağustos 2023 gündemine yansıyanları aktarıyor.

Haber ve Hayat

Gül ağacı yoksa gül dalı,
Ateş yoksa mum,
Salıncak yoksa sandalye...

Dilekleri yazma, kağıda yazma zamanı Hıdırellez vakti geldi.
Hıdırellez geleneğine katkısı nedeniyle BM'den özel teşekkür mektubu alan sanatçı Suzan Kardeş, baharı karşılama ritüellerini NTVRadyo'ya anlattı.

Haber ve Hayat

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şenliği fikri nasıl ortaya çıktı?

Dünyanın dört bir yanından çocuklar Türkiye’de nasıl biraraya getirildi?

Şenliğin yaratıcısı Tekin Özertem Halit Kıvanç’lı 23 Nisan’ları NTVRadyo’da anlatıyor.

Haber ve Hayat

#AileOlmak

"Hepimiz birlikte düşersek, işimiz çok zor olur."

Zeynepgül Alp, Sosyal Psikolog Pelin Kesebir ile depremde dayanışmanın rolünü konuştu.

Haber ve Hayat

"Bu bayram yas bayramı"

"Kayıpların ardından deprem bölgesine gitmek, depremzedelerle bayramlaşmak çok kıymetli."

"Mesele sadece ped değil. Yaşlısı da var, okuma yazması olmayanı da, Türkçe bilmeyeni de."

"Hayatı yeniden inşa etmek için 'Kadın Yaşam Merkezleri' kurduk. Uluslararası dayanışma ağı oluşturduk."

Nacide Berber, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün'e merak edilenleri sordu.

Haber ve Hayat

Yüksek lisansını yaban hayatın rehabilitasyonu konusunda yapan veteriner hekim, aynı zamanda kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı Gökçe Coşkun, hayvanın kendini koruması ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlatıyor.



Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat

Yangın nasıl ve neden çıkar? İklim krizinin sürece etkisi nedir? Bireysel olarak ne gibi önlemler alınabilir? İklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz bilmeniz gerekenleri anlattı.

Haber ve Hayat

Göller neden kurudu? Bu alanların tekrar sulak alan olması ve göllerin geri kazanılması mümkün mü? Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici NTVRadyo'da anlattı.

Haber ve Hayat

Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo ölmüş olarak bulundu. Flamingo cenneti olan yer şimdi mezarlık! Peki neden? Konya Valiliği soruşturma açtı.
NTVRadyo'da flamingolar üzerine çalışmalarıyla bilinen Ege Üniversitesi'nden Doç.Dr. Ortaç Onmuş'a merak edilenleri sorduk. Sulak alanların öneminden flamingoların ölümüne, doğanın döngüsüne, flamingoların ekosistemdeki yerine kadar bilmemiz gereken, önemli bilgiler verdi.

Haber ve Hayat

Seyahat yazarı, tarihçi Saffet Emre Tonguç, İstanbul'da erguvan zamanını NTVRadyo'da anlattı.

Haber ve Hayat

Hıdırellez Ritüelleri - Hacettepe Üniversitesi'nin Halk Bilimi bölümünden Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu #Hıdırellez kutlamalarını, ritüelleri, kültürümüzdeki yerini NTVRadyo için anlattı.

Haber ve Hayat
Haber ve Hayat

İtalya'da yaşayan yemek yazarı Elvan Uysal Bottoni makarnanın tarihini, makarna ustalarının hikayeleri ve evde yapmak isteyenler için tariflerle NTVRadyo'da anlattı.

Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat

Coronavirüs salgını günlerinde Kolonyanın Muhteşem Dönüşü'ne tanık olduk. Tıp tarihçisi Prof. Dr. Nuran Yıldırım NTVRadyo'da kolonyanın tarihini anlattı.

Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat
Haber ve Hayat